Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26

Till vänster villan som Pål Ross ritat i Södertälje. Till höger villan som skapats utan Påls medverkan.

Ross skapar stridsfond för arkitekter!

En milstolpe inom svensk arkitektur och verkshöjd har nåtts då Arkitekten Pål Ross stämde en byggherre för att ha plagierat en av hans villor. Resultatet blev en förlikning mellan parterna till Ross fördel. Förlikningssumman doneras till skapandet av en ny stridsfond som ska stödja fler arkitekter att få kraft att driva liknande ärenden.

Plagiering och kopiering är ett återkommande problem för kända och etablerade varumärken. Upphovsrättsliga lagar skall skydda rättigheterna men många mindre företag har svårt att driva ärenden hela vägen för att få rätt och avstår istället. Något som främjar fortsatt missbruk och plagiering. Detta gäller även i högsta grad arkitekter.

Det var i början av 2016 som arkitektkontoret Ross arkitektur & design, med stjärnarkitekten Pål Ross i spetsen, av en tillfällighet upptäckte en mäklarannons för en villa i Södertälje som utgav sig för att vara skapad och byggd efter hans ritningar.

Villan fanns dock inte med bland hans beställningar och det visade sig att familjen hade anlitat en byggentreprenör som tidigare uppfört en villa som Pål Ross ritat i området. Samtal inleddes av Ross för att finna en rimlig lösning på intrånget men erbjudandet avvisades och en stämning var enda alternativet för att få en objektiv bedömning.

Den 5 oktober presenterades ärendet i Södertörns tingsrätt och rättegången var planerad att pågå i två dagar. Flera sakkunniga profiler såsom stadsarkitekt Johan Hagland och före detta stadsarkitekt Erik Barkman samt förbundsdirektör Tobias Olsson och förbundsjurist Ulrik Östling från Sveriges Arkitekter skulle höras om verkshöjd, arkitektens egenart och arvoden. Även Arkitekt Gert Wingårdh var tillfrågad i sammanhanget.

– Vår vilja och motivering att få detta prövat var extrem stor då det har avgörande betydelse för min och hela kårens framtid som skapande ”konstnärer” och en garanti för att våra beställare och köpare får den äkta varan. Jag var helt säker på att vi hade rätt och nu står det klart att det inte är okej att stjäla från oss arkitekter, säger Pål Ross.

– Vi är glada att Pål Ross orkade, ville och kunde driva den här viktiga processen, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

Förlikningen innebar att motparten fick betala Ross 50 000 kronor, men de vidmakthåller dock fortsatt att det inte skett något upphovsrättsligt intrång. Båda parter fick även stå för sina egna rättegångskostnaderna. Pål Ross hade redan innan rättegången valt att om han vann skulle pengarna gå till att starta en ny fond så att fler arkitekter kan få stöd att driva den här typen av ärenden.

– Våra advokater har gjort en fantastisk insats och arkitektförbundet har nu motiverats till att se över och förstärka de försäkringslösningar som man erbjuder sina medlemmar. Så utfallet har varit mycket bra, säger Pål Ross.

Läs relaterad artikel i ARKITEKTEN.SE av Annika Jensfelt

Nyhetsarkiv