Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26

Frågeformulär - Interiör

Invändig belysning

Utöver spotlights infällda i taket kan den fasta belysningen bestå av väggarmatur, ljuslist i fönster, trappbelysning och ljuskornisch, enligt era önskemål.

Här är ett antal armaturer till väggen, titta gärna på presentationen för att se vårt förslag för er villa.

Någon belysning i fönsterna ser trevligt ut båda inifrån och utifrån. Infälld ljuslist i överkant eller fönsterbänk är ett snyggt alternativ till lös belysning i fönstret.

Belysning i trappan både ser trevligt ut och är säkert för de som går i trappan på kvällen eller natten om man har dragit ner på den övriga belysningen. Finns som infälld ljuslist i väggen längst med trappan eller ett antal lampor infällda i väggen.

En ljuskornisch sitter längst med väggen uppe i taket.

Klicka på bilderna nedan för att få se dem större och med produktnamn.

Golv

Ek är ett snyggt slitstarkt trä och ett mörkoljat golv ger en snygg kontrast till de ljusa väggarna. Men det finns andra träslag och behandlingar, kolla med våra leverantörer.

Trägolv finns i lite olika utformning, bland annat lamellparkett och massiva golvplankor.  Lamellparkett byggs upp i tre motriktade skikt och håller därför formen bättre än massivt golv vid värme och fukt. Lamellparkett passar bättre ihop med golvvärme då de är tunnare än massiva plankor och värmen kommer igenom. Massivt golv är tjockare och man måste dra på temperaturen på golvvärmen mycket för att golvet skall bli varmt. Då försvinner garantin på golvet och det finns en risk att golvet skadas av värmen och blir deformerat. Massiva brädor går att slipa fler gånger än lamellparkett som man vanligtvis kan slipa 3-4 gånger.

Skillnaden mellan enstavs och trestavs lamellparkett är bredden på plankorna och priset. Enstavs bredare och dyrare än trestavs.

Bruten Offerdal-skiffer ligger fint i kök och hall och möter mörkoljad ek fint utan lister. Vi brukar föreskriva en keramisk platta som påminner om skiffer i sin struktur och i tre nyanser som matchar skiffert om de ligger i intilliggande rum. 

Inne i klädkammare eller nerfällt i golvet under soffgruppen i vardagsrummet är det mysigt att lägga heltäckningsmatta. A-carpet gör mattor efter era önskemål vad det gäller färg, mönster och form av hög kvalitet.

Öppen spis

När det gäller eldstad kan man välja mellan ved, gas eller gel som bränsle. Oftast är detta beslutet taget innan bygglovet, då vedeldstad ska anmälas till kommunen i bygglovet.

Vedeldstad är en riktigt eldstad där man köper eller går ut och hugger ved. Det är lite jobb, men blir en stor värmande och sprakande brasa. Det finns tre varianter av vedeldstad, antingen en kamin som ställs in i rummet (och kopplas på skorsten) eller en insats med glas som en fyrkant som muras in eller en helt platsbyggd eldstad vanligtvis öppen. Troligen är det bara en variant som passar in i ert projekt utifrån eldstaden i presentationen.

Gaseldstad kan tändas med ett knapptryck eller ingå i ett scenario i ett styrt elsystem. På detta vis kan man tända brasan innan man kommer hem eller precis innan man öppnar dörren för gästerna. Elden ser bra ut och värmer som en vedeldstad. Gasen förvaras i ett separat utrymme oftast utanför huset. Går på samma gas som en eventuell gasspis för matlagningen. Gaseldstad behöver oftast ingen skorsten, med god ventilation.

Etanoleldstaden fylls på med etanol som tänds enkelt och brinner i ca 5 h. Elden ser bra ut, men är mindre och svalare än eld- och gaseldstad. Etanoleldstad behöver ingen skorsten, med god ventilation är att rekommendera.

Vattenmantlad eldstad kan man använda när man har en vedeldstad i form av en kamin eller en insats. Då värmer elden upp en vattenbehållare och vattnet kan användas i hushållet.

Solskydd

Som solskydd föreslår vi två olika motoriserade screengardiner som glider ner med ett knapptryck eller kan ingå i ett scenario i ett intelligent styrsystem. Lutron den lite dyrare är helt ljudlös. Screengardinen kan monteras infälld i fönstersmyg eller utanpåliggande. Det finns andra solskydd med, manuella eller utvändiga eller inbyggda i fönstret.

Walk-in/Garderob

Inredningen i walk in och garderober kan utformas på lite olika sätt. Dels kan byggaren bygga den på plats efter era önskemål i vitmålad mdf-skiva (billigare) eller massiv ek (dyrare) eller en kombination av de båda som ser mycket trevligt ut. Dels kan man köpa färdig inredning från exempelvis Elfa Lumi att montera i garderoben bakom slagdörr eller skjutdörr. Dels kan man lyfta in en färdig garderob med dörr, från exempelvis Ekerö Möbler.