Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26

Frågeformulär - Exteriör

Utvändiga beläggningar

Gjuten terrass belagd med natursten kostar ungefär tre gånger så mycket som plintat trädäck. Natursten eller betongsten i sand på packad makadam kostar ungefär det samma som ett trädäck. Klicka på bilderna nedan för att se de olika beläggningarna i större storlek och med bildtext. Jämför med er presentation, där det redan finns en tanke för vilket material som passar er villa bäst. Klicka gärna er vidare till våra samarbetspartners.

Nerfällt skrapgaller

Ett nedsänkt skarpgaller utanför ytterdörren är ett gallertäckt hål i bjälklaget ner till singelbädden, där jordiga skor kan skarpas av innan man går in i villan. Gallret kan förslagsvis vara Kåbex Rutgaller.

Trädgårdsarkitekt

Vi har en duktig trädgårdsarkitekt, Anna by Garden, som ni kan anlita för att rita upp trädgårdens utformning. Trädgårdsarkitekten kan självklart lyftas in flera år efter att villan är färdig, men det är en klar fördel att anlita henne redan i ett tidigt stadie så att markarbeten kan synkroniseras.

Utekök

Att laga mat ute är befriande och trevligt, många väljer att plocka fram grillen på sommarkvällen. Om man väljer att bygga ett utekök med vatten, gas och/eller el kan en större del av maten tillagas utomhus, med mindre problem. Om man inte vill bygga uteköket direkt kan man dra fram ledningar i terrassen och förbereda för ett framtida utekök.

Vattenutkastare

Vattenutkastare är där man kopplar på vattenslangen när blommorna skall vattnas. Har man både varmt och kallt vatten i kranen, är vattnet mer användbart vid biltvättning och påfyllning av poolen/jacuzzin.

Fönster

Om man vill ha larm på sina öppningsbara fönster är det bra att förbereda för detta innan fönsterna beställs. Fasta fönster brukar vi inte förbereda för larm då det blir en ganska ful liten platta med tråd uppe i ena hörnan. Istället använder man krossljudslarm för de fasta.

Med många stora fönster i söderläge kan man välja att ha en solskyddsfilm på rutorna som stoppar en del solstrålar och hindrar att rummet blir varmt en solig sommardag och att inredningen bleks. Filmen ger ett något annorlunda ljus och därför behöver man filmklä alla rutorna i samma rum.

Pool

Vanligtvis är poolerna vi ritar uppmurade och byggda på plats, men det finns flera alternativ på färdiga pooler man köper och lyfter in på tomten.

De vanligaste poolerna renas med klor, men det finns alternativ om man är känslig mot klor eller dylikt. Då kan man minska kloranvändningen med en UV-lampa eller saltvatten. Vid saltvatten kan man inte ha rostfrimetall i poolen, den rostar.

Kaklad pool har varit problematiskt utomhus i Sverige förut, då kaklet frostspängs bort, men leverantörerna säger sig ha fixat detta problem genom att ta bort nätet på baksidan av plattorna.

Liner är en tjock plastfolie som svetsas i poolen. Den tåler frost, finns i många färger och mönster och kostar ungefär hälften av en kaklad pool.

En målad pool är den billigaste lösningen, man kan enkelt få olika färg på olika delar i poolen och man kan få halkskydd genom sand i färgen.

Topcret är en mikrocement som är snygg, hållbar, skön att ta på och skarvfri.

En jetstream är ett effektivt sätt att få ut mer av den mindre poolen, så den går att använda för motionssim.

En pooltäckning behövs för att hindra smuts och osimkunniga att falla in i poolen när den inte används. En automatisk pooltäckning gör det mycket smidigt att använda den, istället för en manuell. På vintern behövs vid vissa pooltäckningar vintertäckning, medan vissa pooltäckningar idag är så bra att de kan användas på vintern med.

En utedusch kan vara ett trevligt sätt att få de badade rena före badet utan att de behöver springa hela vägen från duschen inne i badrummet med blöta fötter. Uteduschar behöver monteras ned och förvaras inomhus över vintern.

Utvändig belysning

Studera er presentation och dessa armatursförlag när ni ska fatta beslut om utvändig belysning. Vanligtvis brukar vi förskriva en entrébelysning vid dörrar, fasadbelysning för att framhäva fasaden på kvällen och eventuellt pollare eller stolpe beroende på trädgårdens utformning.

Klicka på bilderna nedan för större bilder och produktnamn.