Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26

Till vänster villan som Pål Ross ritat i Södertälje. Till höger villan som uppförts på samma ort utan att Pål Ross varit anlitad.

ARKITEKTEN.SE Resultat av plagiatärende blir grundplåt för ny stridsfond

ARKITEKTEN.SE 6 OKTOBER 2016 - AV  ANNIKA JENSFELT
Arkitekten Pål Ross stämde en byggherre för att ha plagierat en av hans villor. Igår förlikades parterna till arkitektens fördel. Förlikningssumman blir grundplåt i en fond som ska hjälpa fler arkitekter i att ta strid i liknande ärenden.

– Vi hade turen att just nu ha de ekonomiska möjligheterna att driva det här ärendet och vi var beredda att gå hela vägen. Det är en viktig markering som säkrar vår framtid. Nu står det klart att det inte är okej att stjäla från oss arkitekter, säger Pål Ross.

Det var i början av året som Pål Ross av en slump upptäckte en mäklarannons för en villa i Södertälje som utgav sig för att vara byggd efter hans ritningar. Men familjen som byggt villan hade inte anlitat Pål Ross. Däremot hade de anlitat en byggentreprenör som tidigare uppfört en villa som Pål Ross varit arkitekt för......

Läs hela artikeln här!

Urval artiklar